Friday, August 27, 2010

kelebihan ramadhan al mubarak


Bulan Ramadhan merupakan bulan yang mempunyai banyak kelebihan. Kedatangannya selepas dua bulan yang juga tidak kurang keistimewaannya iaitu Rejab dan Sya'ban. Bagi tujuan menyuburkan rasa tanggungjawab dan rasa ingin menambahkan ibadat kepada Allah sepanjang Ramadhan ini, di sini dibawa beberapa hadis yang menceritakan mengenai kelebihannya.

1. Abu Hurairah menyatakan : Telah bersabda Rasulullah S.A.W yang bermaksud : Apabila telah tibanya Ramadhan, dibuka pintu-pintu syurga dan ditutup segala pintu neraka dan diikat segala syaitan. -Hadis dikeluarkan oleh imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad dan Baihaqi-

2. Daripada Abu Hurairah daripada Rasulullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud :Sesiapa yang berpuasa Ramadhan dengan penuh keimanan dan keikhlasan nescaya akan diampuninya segala dosanya yang telah lalu. - Diriwayat oleh imam Nasai'e, Ibn majah, Ibn Habban dan Baihaqi-

3. Abu Hurairah telah berkata : Aku telah mendengar Rasulullah S.A.W bersabda tentang Ramadhan yang bermaksud : Sesiapa yang mendirikannya(Ramadhan) penuh keimanan dan keikhlasan diampunkan baginya apa dosanya yang telah lalu. - Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Tarmizi, Abu Daud, Nasai'e,Malik,Ahmad dan Baihaqi-

4. Daripada Abu Hurairah telah berkata: Rasullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Sembahyang yang difardhukan kepada sembahyang yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan Jumaat kepada Jumaat yang sebelumnya merupakan penebus apa antara keduanya, dan bulan kepada bulan(iaitu Ramadhan) merupakan kaffarah apa antara keduanya melainkan tiga golongan : Syirik kepada Allah, meninggalkan sunnah dan perjanjian (dilanggar). Telah berkata Abu Hurairah : Maka aku tahu perkara itu akan berlaku, maka aku bertanya: Wahai Rasulullah! adapun syirik dengan Allah telah kami tahu, maka apakah perjanjian dan meninggalkan sunnah? Baginda S.A.W bersabda : Adapun perjanjian maka engkau membuat perjanjian dengan seorang lain dengan sumpah kemudian engkau melanggarinya maka engkau membunuhnya dengan pedang engkau, manakala meninggal sunnah maka keluar daripada jamaah(Islam).-Hadis riwayat Ahmad, Al-Hakim, dan Baihaqi-

5. Daripada Abi Soleh Az-zayyat bahawa dia telah mendengar Abu Hurairah berkata: Rassullah S.A.W telah bersabda yang bermaksud : Setiap amalan anak Adam baginya melainklan puasa maka ia untukKu dan Aku akan membalasnya. Dan puasa adalah perisai, maka apabila seseorang berada pada hari puasa maka dia dilarang menghampiri(bercumbu) pada hari itu dan tidak meninggikan suara.Sekiranya dia dihina atau diserang maka dia berkata : Sesungguhnya aku berpuasa demi Tuhan yang mana diri nabi Muhammad ditanganNya maka perubahan bau mulut orang berpuasa lebih harum di sisi Allah pada hari qiamat daripada bau kasturi, dan bagi orang berpuasa dua kegembiraan yang mana dia bergembira dengan keduanya apabila berbuka dia bergembira dengan waktu berbukanya dan apabila bertemu Tuhannya dia gembira dengan puasanya. -Hadis riwayat imam Bukhari, Muslim, Nasai'e, Ahmad, Ibn Khuzaimah, Ibn Habban dan Baihaqi-

PENERANGAN HADIS


1. Semua hadis menceritakan betapa besarnya kelebihan bulan Ramadhan untuk kita sama-sama menghidupkannya dengan segala amalan sunnah.

2. Pintu syurga dibuka sepanjang Ramadhan, manakala pintu neraka pula ditutup. Ini menggambarkan bagaimana Allah begitu mengasihani hambaNya yang taat beribadat dan menurut segala perintahNya.

3. Syaitan diikat sepanjang bulan Ramadhan agar kita dapat menunaikan segala ibadat dengan penuh keikhlasan. Tetapi kita perlu ingat bahawa kawan syaitan yang berada pada diri kita iaitu nafsu akan menggantikan tugas syaitan jika kita lalai.

4. Pentingnya keikhlasan dan keimanan kita dalam menunaikan ibadat.

5. Puasa mampu menjadi perisai diri daripada terjebak ke lembah maksiat, begitu juga ia mampu menghapuskan segala dosa-dosa yang lepas jika kita benar-benar bertaubat.

6. Kita mesti menghidupkan sunnah yang mana yang paling besar ialah berada dalam jemaah Islam terutama di dalam mengembalikan semula khilafah Islamiah yang telah lama dihancurkan iaitu pada 1924.

7. Jauhkan daripada syirik pada Allah sama ada berbentuk perbuatan, niat ataupun percakapan. Kita mesti mematuhi segala perjanjian yang dibuat selagi tidak melanggar hukum syarak.

8. Kita mesti berpuasa pada semua anggota bukannya pada makan dan minum sahaja.

9. Bau mulut orang berpuasa lebih harum daripada bauan kasturi.

10. Orang berpuasa akan mengecapi dua kegembiraan iaitu ketika berbuka dan apabila bertemu Allah kelak.

11. Di dalam menunaikan ibadat puasa kita mesti banyak bersabar dan jangan suka berbual kosong apatah meninggikan suara apabila bercakap.

SEKADAR UNTUK RENUNGAN BERSAMA...

sotong tyme n window shopping......


at vincci kay tee... poyos la minah nie...;P



my prenz aja, jannah, and zla...(geng2 yg terhangat)...;p





diz is me...nk kandid tp terpandang camera...huhu;))




u pegang kepala, i pegang ekor sotong nie...kte share 2 dah r, jgn bg kat aja...;0


nie plak zla ngan jannah...



inilah alat untuk memotong sotong sebelum menjadi habuan kitorang...


dah lupe datenye bile tapi yang pasti tyme nie tengah cuti sem, so senang sket untuk plan nk ke sana sini dengan ex-school mate...;))...
before nk masuk sem baru, besenye akulah yang jadik kepala untuk buat gathering nie, first plan, nk g dalam 2 or 3 kete tapi masing2 jauh dan ade plak yang tengah buzy keje, nk amik cuti pon mmg susah... so, yang jadinye untuk keluar hari tu cuma aku, jannah, zla n aja....
sumernya last minute plan, n sumernye jadik tapi lokasinye je yang belum pasti nk pegi lepak kat mane... erm, kalo setakat terengganu nie, xade byk tmpat menarik untuk lepak... dan bermulalah ari itu, zla as da driver, pegilah pick up jannah, aja and lastnye aku.. masuk jer dlm kete, masing2 xtaw nk g mane tp yang pasti aritu mmg kurang bernasib baeklah sebabnye hujan turun tersangatlah lebat, so, dari situ tempat macam pantai mmg xboleh untuk lepak cz dalam fikiran aku yang aku nmpak tempat untuk lepak juz pantai... kalo lah ade shopping mall kat terengganu, confirm lepak kat sane cz maybe banyak benda yang ade like maen bowling ker, wayang ker, best jugak..huhu...

kali nie, zla yang plan nk makan sotong celup tepung dekat area batu rakit, ktorang mmg xkesah nk pegi mane pon cz ujan dah lebat dan masing2 x ade idea... at last, kitorang setuju nk mkn sotong.. jom jom mkn sotong... yummy yummy...sodap...;))...sampai kat kedai 2 jek, banyak pilihan yang ade like sotong celup tepung, udang, ikan celup tepung, keropok, mee goreng pon ade...mmg sodappp.... dan sumer pilihan mkanan dari pelbagai jenis, yang kecik dan besar sumer ade...yang pasti mmg kenyang perot kitorang aritu...next tyme, confirm datang lagi...

wahhh!! kenyang perot suke hati laaa.... next destination, window shopping... Act, x pegi memane pon, juz pergi bandar cz nk manfaatkan mase bersame untuk lepak...huhu...

dah blank r, papepon mmg best if adekan reunion untuk budak2 tok jiring... next tyme, jom lepak lagik...;))

next blog pliz...hhuhu.. xade mood plak nk post yang baru...huhu...;0






back to the my blog...;))


rase macam da lame x update blog, dah berbulan2 dah...dah berhabuk dah blog aku niehh... nk kate tak online, bukan tp mood nk menulis 2 yg agak mls...huhu...act, byk story nk share n sepanjang tak mengUPDATE blog, byk xtvt yg ak buat...jom jom lyn citer yang nk share nie...;)) ... next blog...


Friday, March 5, 2010

Antara kata-kata hikmat dan doa Para Wali

1. Selagi manusia mempunyai keinginan.. maka selagi itulah dia tidak akan dapat mengenal penciptanya (Allah Rabul'Jalil).

2. Sifat iblis laknatullah yang ada di dalam diri manusia ialah sifat
ke-Aku-an. Buangkanlah sifat-sifat itu!

3. "Ya Allah, engkau berkuasa menyesatkan aku, malah aku memohon keampunanMu dan memohon jua hidayatMu agar Engkau sentiasa merahmati aku.. semoga aku tidak tergolong dalam golongan manusia yang rugi dan sia-sia"

4. Penderitaan yang paling pahit akan disediakan Allah kepada cintanya.. Rasulullah SAW.. kemudian kepada Rasul-rasul Ulul'Azmi.. barulah kepada Rasul-rasul yang lain.. seterusnya kepada Nabi-nabi.. kemudian kepada yang rendah sedikit daripada Nabi dan akhirnya kepada yang baik di kalangan Muslimin...

-cheer_luf!muah-
-penaezatul-

Sebagai Teman-Siti Nurhaliza (feat Kris Dayanti)


Best betol layan lagu nie Sebagai Teman daripada Siti Nurhaliza (feat Kris Dayanti)...mmg layan habis laa...lagu nie i tujukan untuk sumer temanku especially my bff dan sumer teman-temanku yang laen......tenkiu cz sudi menjadi teman yang terbaek untuk i...muuuaahhhxxx...:-*...jom layannnn lagu nie...... =))

 


Sebagai Teman


 Sejauh manakah ketabahan hati 

Menempuhi dunia

Walaupun kau jauh

Kau tetap di hati

Temanku

Percayalah

Begitu tulusnya perhatian kamu

Kepada diriku

Hidupku berombak

Namun kau selalu ada kuatkanku

*Chorus*

Oh mengapa

Dunia ini begini

Ku cuma manusia biasa

Yang hanya inginkan hidup

Seperti yang lain (seperti juga yang lain)

Mengapa harus begini

Sejak hari itu hatiku terluka

Namun ku sembunyi

Ku juga mengerti

Walaupun terselindung

Kau teman

Aku fahami

Ulang *Chorus*

Oh Tuhan

Tunjukkanlah jalanMu

Padaku untuk bahagia

Selamanya

Ulang *Chorus*

Kuatkanlah diri menjalani semua ini


 Lagu : Sharon Paul 

Lirik : Lew Mable

 

-cheer_luf!muah-

-penaezatul-

Happy BirthdaY Sayang...(=


wahhh...appy bufDay in advance from Ateh on 12 march 2010....dah 2 tahun pun...huhu...

aritu, otw nak pegi tgk pakcik ktorang yang sakit kat Pak Tuyu, dan ade pulak pasar malam aritu, so aku ngn adik aku nie cam biasalah 2 in 1...huhu...aku pergi pasar malam dulu pastu baru pegi tengok pakcikku yang sakit...bley plak cmtu kan??hehe...

oh ya, kat umah pakcik aka ayah cik tu ade kedai perabot dan skali la ade menjual basikal untuk kanak-kanak dan dewasa... dalam pukul 10malam, kitorang nak gerak balik tapi tetiba pulak si darwisy nie nampak basikal...darwisy ckp 'mama, awisy taknak balik, awisy nak basikal'...huhu.. si mama pulak xleh nak cakap pape lah cz itu yang si kecik mintak...huhu

awisy appy dapat basikal baru...awisy dah dpt hadiah dari mama ngn abah..huhu


tenkiu mama n abah cz awisy dah dpt basikal baru ...huhu

saya appy dapat basikal baru...huhu

darwisy dah dapat basikal tapi xnak balik lagi...bley plak cm2..huhu


inilah lagak budak kecil bila dah dapat sesuatu yang mereka inginkan...anyway, appy bufday again n again darwisy from the whole family...we ols luf! u damn damn muah...muahhhhxxx...=))
dan untuk ayah cik, kami sekeluarga mendoakan semoga selamat sembuh dan dapat menjalani kehidupan seperti biasa...amin...=))


-cheer_luf!muah-
-penaezatul-

Tuesday, February 16, 2010

Im coming....

    

Ellow ellow...

rindunye nak update blog... tapi xade mase nk menulis...owez bz tapi bz ker??haha... bz la jugak sebabnye banyak quiz and test...minggu nie mmg gler sangat...dah rase nak tercabut otak nie duk mengadap buku...fenin fenin...

Tak ade citer menarik pun nk kongsi.... saje nak menyemak kat  PENAEZATUL.....

chow cincau....daaaaa...


-cheer_luf!muah-

-penaezatul-

Friday, January 29, 2010

xdE tiTle....

.................... act,xtau nak story perr.... agak bosan larrrr.....adoiii.... diz week,balik umah ag... minggu nie, ramai berkumpul kat umah, xcept my sista kat sarawak n kay ell n adik lelaki kat selangor.... ditambah pula dengan ade rengetan si kecik darwisy....sangat meriah...huhu.... kalau dah ramai kat umah, biasa mak ktorg masak best2 tau...

menu pagi nasi dagang, tengahari pulak nasi putih, ikan goreng, udang masak merah, ketam masak lemak cili padi, labu masak per ntah tapi my febret la, n menu minum petang pulak pengat keladi (my febret gak)...huhu....wahhh, mmg banyak lauk n semestinye sodap hingga menjilat jari....huhu...tenkiu mum cz masakan sume nie...we Ols luf u damn damn damn much....muaaahhh... xtau nak story per, chow cincau.....daaaaa......
-cheer_luf!muah-
-penaezatul-

Friday, January 15, 2010

Sang MantaN -NidJi

video



Dulu aku Kau puja,
Dulu aku kau sayAng,
Dulu aku sang juAra,
Yang slalu Engkau cInta,
Kini r0da teLah bErputAr,

Kini aku kau hIna,
Kini aku kau Buang,
Jauh dari hiDupmu,
Kini aku sengsaRa,
Roda mEmanG telah bErputar

Reff:
Mana janji manismu,
MencintAiku saMpai mAti,
Kini engkau pun Pergi,
Saat ku Terpuruk SendIri,
Akulah Sang MAntan (2x)

Sakit terirIs sePi,
Ketika Cinta tElah pergi,
Akulah Sang Mantan (2x)

Mana janji manismu,
Setia sampai aKu mati,
Kini engkau pun pergi,
Saat ku jatUh dan sEndiri,

Back to Reff

Mana jaNji Janjimu...


-cheer_luf!muah
-penaezatul-